Proludic ondersteunt de stad Vannes bij haar aanpak van inclusie

In december 2019 huldigde de stad Vannes (Frankrijk) op de site van ‘l’étang de Tohannic’een speeltuin in die toegankelijk is voor personen met beperkte mobiliteit, de grootste inclusieve speeltuin ooit gebouwd in West-Frankrijk.

(Video) Bekijk de time-lapse van de installatie

 

Deze inhuldiging vond plaats in aanwezigheid van lokale stadsbestuurders, verenigingen, gezinnen met kinderen, begeleiders van gespecialiseerde instituten en vertegenwoordigers van Proludic.

Vannes investeerde € 500.000 in deze speeltuin van maar liefst 750 m² met 30 structuren en 50 verschillende speelactiviteiten.

 

Het duidelijk vooropgestelde doel van de stad is kinderen met of zonder handicap in staat te stellen zich ten volle uit te leven met deze buitenspeeltoestellen.

 

“Het is een innovatief project, synoniem voor goed samenleven en tolerantie. Het idee was om iedereen te laten spelen, ongeacht de handicap. We wilden dat het perfect zou zijn voor broers en zussen”, legt Chrystel Delattre uit, wethouder verantwoordelijk voor handicap en toegankelijkheid in de stad Vannes.

 

Proludic, sterk geëngageerd in het belang van inclusie voor alle kinderen in speeltuinen, ontwierp, bouwde en legde deze speelruimte aan. De speeltoestellen beantwoorden aan de behoeften van elke handicap, of die nu motorisch, auditief, visueel, cognitief of verstandelijk is: schommels zonder overstap, multiactiviteitsstructuren met toegangshellingen, brede platforms en speelpanelen ter hoogte van de grond, auditieve en tactiele speelactiviteiten, panelen in braille en gebarentaal, omhullende veertoestellen, trampolines … Ze zijn geïnstalleerd op een sterk gethematiseerde bodem met contrasterende kleuren en verhoogde zones.

De speelruimtes worden doorkruist door een zintuigenpad gemaakt van verschillende materialen (kunstgras, kiezelstenen, Japanse treden van houtblokken, geborsteld beton, kasseien …) dat het ludieke aspect van de speeltuin versterkt, de kinderen aanzet tot nieuwe tactiele ontdekkingen en voor talrijke prikkels zorgt bij slechtziende kinderen.

“We zijn er erg trots op dat we door de stad Vannes zijn uitgekozen om de speeltuin aan ‘l’étang de Tohannic’ te bouwen”, vertelt Denis Le Poupon, CEO en oprichter van Proludic.“Bij Proludic is inclusie een fundamenteel onderdeel van onze filosofie, omdat we ervan overtuigd zijn dat alle kinderen de kans moeten krijgen om te spelen en toegang moeten hebben tot dezelfde speeltoestellen.”

Lees meer over de speeltuin ‘Les Fleurs de Tohannic’.

Blader door onze thematische catalogus ‘Inclusieve speeltuinen’