Proludic creëert spectaculaire speelruimte voor de Alma Shopping Mall (Portugal)

Stad: Coimbra (Portugal)

Locatie: Winkelcentrum Alma

Jaar: 2019

 

Het winkelcentrum Alma – gelegen in Coimbra in het middenwesten van Portugal – was op zoek naar mogelijkheden om het renovatieproces voort te zetten, nieuwe aantrekkelijkheidsideeën te verkennen en zich te onderscheiden van andere winkelcentra.

Om aan de doelstellingen te voldoen is gekozen voor de creatie van een spectaculaire speelruimte in de winkelgalerij.

Proludic, met meer dan 30 jaar expertise in ontwerpen, engineering, fabricage en installatie van speelruimtes, werd geselecteerd om het project te realiseren. Resultaat: vier gigantische speelringen met een uitdagend speelniveau. Kinderen kunnen een hoogte bereiken tot wel 9 meter boven de grond.

 

Oefening met zwaartekracht

Met een oppervlakte van 190 m² bestaat de speeltuin uit 4 geverfde stalen ringen, waarvan er 3 verticaal in elkaar verstrengeld zijn en 1 los op de grond ligt. Elke ring is een speelruimte op zich met talloze binnenspeelactiviteiten en is bedoeld voor kinderen in een specifieke leeftijdsgroep.

Het bijzondere aan deze speeltuin is dat hij één geheel vormt met het winkelcentrum: de meest spectaculaire ring, waarvan het laagste punt zich op 3,50 m boven de grond bevindt en het hoogste punt op bijna 10 m, is verstrengeld met een van de belangrijkste loopbruggen in het winkelcentrum. De speeltuin vormt zo een schakel tussen de 2 verdiepingen van het winkelcentrum Alma en zorgt ervoor dat het winkel- en het amusementsaanbod vloeiend in elkaar overlopen.

De ringen geven de indruk in de ruimte te zweven, wat de magie van de speeltuin nog meer verhoogt.

Deze innovatief ontworpen structuren combineren op een eigentijdse manier architectuur en speelruimte, waardoor enerzijds de winkelervaring van de klanten wordt verrijkt en anderzijds de kinderen een buitengewone speelervaring wordt aangeboden.

  • De ring op de grond is bedoeld voor de allerkleinsten, van 2 tot 4 jaar. Met een omtrek van 9 m en een hoogte van 0,8 m heeft deze tunnel verschillende in- en uitgangen en doorkijkvensters, die de kinderen een veilig gevoel geven en de begeleidende volwassenen geruststellen, omdat ze gemakkelijk kunnen ingrijpen als dat nodig is. De inrichting van deze structuur stimuleert kinderen om op handen en voeten door een duistere ruimte te kruipen en zo hun motorische en psychomotorische vaardigheden te ontwikkelen. De ring is ook een ideale plek om verstoppertje te spelen. Weg van de andere 3 ringen, biedt hij een rustige omgeving voor de jongere kinderen.

  • De toegang tot de tweede ring, bestemd voor 4- tot 8-jarigen, bevindt zich op 2 m boven de grond en is toegankelijk via een ladder. Eenmaal binnen begint het kind met het beklimmen van een klimmuur met rubberen coating en komt dan in een ruimte die onder een hoek van 32° staat en waar het kind zich kan vasthouden aan verticale koorden. Op het hoogste punt bevindt het kind zich 3,50 m boven de grond.

 

  • De derde ring verhoogt nog wat meer de spanning en de opwinding …

Met een diameter van 6 m onder een hoek van 45° is de ring ingedeeld in 2 delen: een open zijde met een klimnet om naar boven te gaan en een gesloten zijde met een buisglijbaan om terug naar beneden te komen.

Dit is ook een van de toegangspunten tot de laatste ring, die bedoeld is voor de 8- tot 12-jarigen. Hiermee krijgen de kinderen een heuse uitdaging voorgeschoteld die hen in staat stelt hun grenzen te verleggen: een duizelingwekkende helling van 50° waarvoor een uitstekend evenwicht nodig is en – om hun hoogtevrees te overwinnen – open wanden met roestvrijstalen mazen in een ring waarvan de top letterlijk langs het plafond van het winkelcentrum scheert.

De buis heeft een diameter van 1 m waardoor de kinderen er gebogen door moeten lopen, wat het allemaal nog een tikkeltje moeilijker maakt.

Deze laatste ring is ook toegankelijk via een rechte ladder, in 3 dimensies: 3 m recht omhoogklimmen, het begin van een spannend avontuur.

De creatie van deze custom made speelruimte toont de uitmuntende expertise van de Proludic-teams.

De speeltuin werd eind 2019 ingehuldigd en kent sindsdien een groot succes.

Alma’s uitdaging om het verschil te maken, is perfect volbracht!

Bekijk de video van de installatie (time-lapse)

Terug naar lijst