Stad: Gunnedah (Australië)
Locatie: Wolseley Park
Geopend in: december 2019

De ontwikkeling van de inclusieve speeltuin van Wolseley Park is het resultaat van een lang proces en een initiatief van de moeder van een kind met autisme uit Gunnedah. In 2013 lanceert ze een petitie om het gebrek aan inclusieve speeltoestellen in de stad aan te pakken. Naar aanleiding van dit initiatief besloot de stad Gunnedah om een speeltuin te bouwen op basis van ‘ play for all ‘, waarden die door Proludic worden gedeeld..

Zodra de stad het ontwerp van de speeltuin had gekozen, ontwikkelden Stewart Surveys (een landschapsarchitectenbureau) en Proludic alle inclusieve speeltoestellen en op maat gemaakte structuren die in deze ruimte aanwezig zijn.

De Grote Koalatoren, uniek in Australië

Het voornaamste element van de speeltuin is een grote toren met het thema Avontuur, de eerste in zijn soort in Australië. De ‘Grote Koalatoren’ ligt tussen de bomen en is meer dan 7 meter hoog. Dankzij Grafic Games, de techniek voor personalisatie van speeltoestellen, staan er koala’s afgebeeld op de structuur. Ze belichten het dierlijke erfgoed van Gunnedah, een stad die bekendstaat als de ‘wereldhoofdstad van de koala’.

Deze grote toren voor kinderen van 2 tot 12 jaar biedt vele leuke activiteiten, zowel fysiek als interactief:

Dankzij een toegangspad met brede treden en stevige relingen kunnen kinderen vanaf 2 jaar veilig bij de structuur komen.

Voor kinderen met beperkte mobiliteit vergemakkelijkt een transferplatform de toegang tot de speelpanelen, waar ze samen kunnen spelen.

Een speeltuin met recycling als thema

In de buurt is er een speeltuin met inclusieve toestellen, de Recyclingtruck (J2684), geplaatst om het belang van recycling en zorg voor de planeet te benadrukken.

Een toegangshelling en een grote binnenruimte zorgen ervoor dat ook kinderen in een rolstoel mee kunnen spelen. De vele toegangspunten maken het voor de begeleiders gemakkelijk om de kinderen te helpen.

De verschillende speelfuncties van de Recyclingtruck bieden kinderen vele leuke activiteiten zoals klimmen, glijden, balanceren, hanteren, observeren en nadenken.

Aan de binnen- en buitenkant van de truck zijn er verschillende educatieve speelpanelen rond het thema recycling.

Verder zijn er nog andere inclusieve speeltoestellen:

  • Trampolines (R34-ETP-500; R34-ETP-000) waarop alle kinderen, met of zonder handicap, ontdekken hoe leuk het is om te springen.
  • Tubofoons (J3410), twee geluid verspreidende buizen die op 25 m afstand van elkaar zijn geplaatst en die de communicatie en interactie tussen kinderen bevorderen.