Proludic draagt in Leiden bij aan gezond buiten spelen door herinrichting van speeltuin De Speelschans

Proludic heeft de Leidse speeltuinen Rondom de Maredijk, Westerkwartier, Zuid-West en de Speelschans voorzien van een nieuw jasje en maakt daarmee spelen in Leiden tot een Buitengewone Belevenis.

De wensen van gemeente Leiden bij het ontstaan van De Speelschans waren toegankelijkheid en inclusiviteit, met name voor kinderen met een beperking. De toegankelijkheid is door de herinrichting behouden gebleven en op meerdere punten verbeterd.

Proludic heeft met haar ontwerp een aantal aanpassingen gedaan zodat bepaalde speeltoestellen (nog) beter bereikbaar zijn. Zo zijn bestaande schommels, waar kinderen in kunnen liggen, verplaatst naar plekken waar een rolstoel gemakkelijk toegang heeft.

Daarnaast is ook het speelaanbod voor kinderen met een beperking vergroot. Proludic ontwerpt al haar producten met het Inclusieve-design principe. Zo kunnen kinderen met en zonder beperking gebruik maken van dezelfde speeltoestellen. In de speciale thema catalogus ‘Inclusieve speelterreinen’ delen we onze kennis en leggen we onze visie op samen spelen uit.

De grootste metamorfose bij De Speelschans heeft plaatsgevonden voor de allerkleinsten. Door middel van verschillende kleurrijke pleinplakkers kunnen de jongste bezoekers voetstappen volgen of een spelletje hinkelen. Door de plaatsing van het Geuzenschip, Veerelement Kasteelpaard en Speelcombi Castello is er een ware Leidse Burcht ontstaan. Het valdempende kunstgras heeft de vorm van de oude stadsmuren van Leiden. Met ook een zandbak met speeltafel is er een divers aanbod van speeltoestellen gecreëerd. Voor de afscheiding van het peuter- kleutergedeelte en de rest van de speeltuin is er gebruik gemaakt van een aantal speelpanelen, namelijk het spel Boter, Kaas en Eieren en Bloemendoolhof.

Het voorheen zeer intensief gebruikte zand- en waterspel heeft Proludic vervangen door Zandspeelcombinatie ‘Sahari’ en een Waterspeelplaats met een tal van aaneengeschakelde speelactiviteiten.

Het speelaanbod voor oudere kinderen (8-12 jaar) heeft Proludic een uitdagender karakter gegeven. Naast het bestaande kasteel en de bandenschommel is er een vernieuwde Klimbaan en brede Taludglijbaan geplaatst. De naastgelegen Saturnus draaischijf, dubbele Sta-wip en Duikelrek maken de zone voor deze leeftijdsgroep af.

Aanleiding voor de metamorfose is de grote ambitie van gemeente Leiden om het ‘spelen in Leiden’ tot een hoger niveau te tillen.

Klik op de link en bekijk de case study Proludic voorziet 4 Leidse speeltuinen van een nieuw jasje en Rondom de Maredijk.

Benieuwd hoe Proludic uw speellocatie tot een Buitengewone Belevenis kan omvormen? Neem dan contact met ons op en wij vertellen u graag over alle mogelijkheden!

Locatie: Van Vollenhovenkade 22, Leiden

Opdrachtgever: Gemeente Leiden

Leeftijdsgroep: van 1 tot 12 jaar oud