Stad: Riga (Letland)

Jaar: 2019

In Riga, de hoofdstad van Letland, ontwierp en installeerde Proludic een nieuwe, gepersonaliseerde speeltuin.

De speeltuin ligt in de buurt van de internationale luchthaven en maakt integraal deel uit van het ontwikkelingsproject van het sportcentrum Imantas, een grootschalig bouwproject in de buurt van een van de scholengroepen in de stad. Er wordt een ruimte van 10.000 m² aangelegd om de buurtbewoners te stimuleren tot meer lichaamsbeweging. Ze kunnen zich er ook gewoon vermaken en ontspannen.

De speeltuin van Proludic, rond het thema van de nabijgelegen luchthaven van de stad, is nu de ideale plek om de verbeelding van de kinderen een ‘vlucht’ te laten nemen. Hier worden ze ondergedompeld in een wereld waar ze in hun verbeelding met hun eigen vliegtuig kunnen vliegen of gewoon de wereld boven de grond kunnen verkennen om de bestemming van hun dromen te bereiken.

De speeltuin is georganiseerd rond een verkeerstoren van 7,50 m hoog en een vliegtuig met een spanwijdte van 19 m. Tal van speeltoestellen staan in verbinding met deze 2 centrale elementen of komen individueel tot leven om de sfeer van een luchthaven die voortdurend in beweging is, te recreëren.

De sterke punten van deze speeltuin zijn:

De gepersonaliseerde verkeerstoren heeft allerlei verschillende speelelementen waarmee op een actieve en creatieve manier rond het thema van de luchthaven kan worden gespeeld.

 • Interactieve speelpanelen met als thema de luchtvaart produceren licht en geluid aan de binnen- en de buitenkant van de toren.
 • Het brede platform bovenaan is voorzien van panoramische ramen en biedt de kinderen een adembenemend uitzicht over de hele speeltuin. Het is het startpunt van de spiraalvormige glijbaan.
 • Aan de voet van de toren is een rollenglijbaan aangebracht die jonge kinderen aangename en prettige kriebels verstrekt.
 • Rondom op het dak zijn lichtgevende windturbines geplaatst, die lijken op de lichtsignalisatie voor vliegtuigen.

Het vrachtvliegtuig, een inclusieve structuur (J2690), werd aangekleed in de kleuren van de nationale luchtvaartmaatschappij ‘Air Baltic’.

 • Een toegangshelling en brede platforms zorgen ervoor dat kinderen in een rolstoel gemakkelijk toegang hebben tot en zich gemakkelijk kunnen verplaatsen in het vliegtuig.
 • Verschillende educatieve speelpanelen spreken tot de verbeelding van kinderen, zoals het elektronische paneel in de cockpit dat het geluid laat horen van een vliegtuig dat opstijgt wanneer een kind aan het stuur draait.

De vleugels vooraan en achteraan doen dienst als steunelementen voor speeltoestellen voor kinderen van 5 tot 10 jaar: een klassieke schommel, een schommelmand, een ladder, een glijbaan, een Speed Gliss en een Gyrosat.

Het vliegtuig en de verkeerstoren zijn met elkaar verbonden via een loopbrug, die een leuke en uitdagende route vormt.

De speelelementen bestaan uit vier verschillende tunnels, een klimwand, een ladder, glijbanen en speelpanelen met als thema de luchtvaart.

Een andere, gepersonaliseerde creatie : een vliegtuig dat gaat opstijgen (J2689) met een buisvormige glijbaan die toegankelijk is via een kronkelende ladder. Het platform is omringd door panelen die de cockpit van een vliegtuig voorstellen.

 “Iedereen kan spelen”, kinderen van alle leeftijden kunnen genieten van het plezier van het ‘vliegen’

Met touwstructuren gemonteerd op golvende vormen die wolken voorstellen, kunnen de kinderen hun verbeelding de vrije loop laten gaan. Ze kunnen klimmen, kruipen en glijden, waardoor ze het gevoel hebben boven in de lucht te spelen.

Een innovatief bagagetransportcircuit met drie voertuigen die aan elkaar hangen, stimuleert de interactie tussen de kinderen. Ze moeten hun bewegingen coördineren om de kleine voertuigen voort te bewegen.

De speeltuin is ook uitgerust met:

 • De veertoestellen ‘Twiny’ (J834) en ‘Helico’ (J836), evenals het thematische toestel ‘Looping’ (J3961).
 • Inclusieve trampolines (R34-ETP-500)
 • Het inclusieve draaitoestel (J2409)
 • Het interactieve speeltoestel ‘Lumidéfi’ (J3451-R) met geluids- en lichtfuncties
 • Het elektronische en interactieve speeltoestel (J3450) met een terminal waarop kan worden gekozen tussen een reflex-, een geheugen- of een snelheidsspel
 • Een kabelbaan (J514), het ‘Rodeoboard’ (J3501) en de ‘Aeroskate’ (J2581-M)

Het is niet zomaar een speeltuin … Het is een heuse attractie voor de stad.

De inhuldiging afgelopen juli was een groot succes, met de aanwezigheid van honderden kinderen en gezinnen.

Tijdens dit evenement sprak de directeur van de nabijgelegen scholengroep Imantas over het verwachte effect van deze algemene ontwikkeling: “Leerlingen van andere scholen, zelfs uit naburige gemeenten, willen zich nu bij ons inschrijven. We verwachten dat het aantal leerlingen tijdens het nieuwe schooljaar zal toenemen dankzij het project.”

Dit is het derde grote project om de stad Riga nieuw leven in te blazen.

De drie projecten omvatten de aanleg van een speeltuin, telkens ontworpen en gebouwd door Proludic.

Klik HIER voor meer informatie over het project ‘Riga, een spectaculaire speeltuin’ in Barona Street.

Locatie: