Stad: Lattes (Frankrijk)

Locatie: Wijk Maurin

Jaar: 2019

In Lattes, een stad in het departement Hérault in de regio Occitanie, had de burgemeester plannen om de wijk Maurin uit te rusten met een speeltuin vanwege de sterke bevolkingsgroei van de buitenwijken, die een recreatieruimte nodig hadden.

De bedoeling was ook om een lokale dynamiek te creëren die het samenleven bevordert en zo de aantrekkelijkheid van de wijk te vergroten.

Proludic werd gekozen om dit project te verwezenlijken, zowel vanwege de esthetiek en de harmonie van de installatie, de robuustheid van de producten als het onderhoudsgemak van de gebruikte materialen.

De natuur in de kijker 

Lattes ligt in het hart van een natuurgebied dat baadt in water, zon en groen.

Na een nauwe samenwerking met de stad werd gekozen voor het thema natuur. De speeltuin zou zo harmonieus opgaan in een beschermde omgeving.

De speeltuin voor kinderen van 2 tot 12 jaar oud

De speeltuin van 105 m² bestaat uit 8 structuren waarop uiteenlopende leeftijdsgroepen kunnen samenspelen.

Het middelpunt is een multiactiviteitsstructuur uit het assortiment Avontuur, die met 2 torens van 5,40 m en 3,80 m letterlijk boven het uitgestrekte park rond de speeltuin uittorent. De dominante groene en bruine kleuren accentueren het avontuur in het hart van deze groene ruimte.

De torens zijn omringd door allerlei speelelementen die alle kinderen vanaf 3 jaar tevreden zouden moeten stellen:

  • de kinderen krijgen toegang tot de structuur op 3 manieren, waarbij ze al hun motorische vaardigheden en uithoudingsvermogen aan de dag moeten leggen om de platforms te bereiken: geen trappen, geen volle treden, de kleine avonturiers moeten via een golfladder, een touwladder of een gebogen net tot een hoogte van maar liefst 1,77 m klimmen.
  • Een apenbrug met rubberen antislipvoetsteunen verbindt de twee toren van de speelstructuur. Alsof ze een wankele brug oversteken tussen twee berghellingen vorderen de kinderen stap voor stap op de uit elkaar geplaatste, bewegende treden, waarbij ze met veel bravoure hun evenwicht houden en hun hoogtevrees overwinnen.
  • Vanaf de platforms van de 2 torens glijden ze weer naar beneden via een klassieke glijbaan of – voor de echte Indiana Jones onder hen – een buisglijbaan die de verkenning nog spannender maakt.
  • Op het onderste deel van de structuur zijn speelpanelen met te hanteren onderdelen aangebracht. Deze zijn bedoeld voor de allerkleinsten, die worden gestimuleerd om na te denken, en dragen ertoe bij dat deze grote speelhutten een gedeelde ruimte worden.

Rondom de hoofdstructuur zijn andere buitenspeeltoestellen geïnstalleerd, zoals:

  • Een kleine hangbrug van 1,50 m lang op 30 cm boven de grond. De brug is bedoeld voor jonge kinderen vanaf 2 jaar die voetje voor voetje de antislipplanken van de brug oversteken. Vier kinderen tegelijk kunnen deze uitdaging samen aangaan.
  • 3 veertoestellen met dierenvormen (vos, schildpad en slang). De allerkleinsten kunnen er de ervaring van het schommelen mee leren kennen en er hun evenwicht op proberen te houden, terwijl ze kennismaken met de dieren van het bos.
  • Een draaitoestel met een diameter van 1,50 m, toegankelijk vanaf 3 jaar en geschikt voor 8 kinderen tegelijk. De sensaties voor de kinderen van dit collectieve speeltoestel nemen toe als ze het sneller en sneller laten draaien.
  • Een portaal met mandzitjes, geschikt voor 5 kinderen tegelijk. De jonge Tarzans krijgen zo het gevoel van liaan naar liaan te slingeren.
  • Een jeep, een thematisch speeltoestel uit het Adventure-assortiment dat ongetwijfeld tot de verbeelding zal spreken. Aan boord van dit terreinvoertuig gaan kinderen van 2 tot 6 jaar op pad om het bos te verkennen, de modderige paden te bewandelen en samen op een avontuur te gaan.

Een speeltuin in harmonie …

De speeltuin is harmonieus geïntegreerd in de natuurlijke omgeving van het park van Maurin. De vormen en kleuren van de structuren en de gekozen tinten voor de vloerbehandeling passen in het decor: groen en bruin zijn de enige twee kleuren die zijn gekozen om de natuur te symboliseren; de speeltoestellen verwijzen allemaal naar de elementen van het bos.

De fauna en de flora dompelen de kinderen onder in een unieke en exotische wereld.

De speeltuin is beveiligd met een hek. Overal rond de speeltuin is de ruimte gezinsvriendelijk ingericht met banken in de schaduw van grote bomen.