Hoe creëert u het ideale schoolplein?

Een groen, duurzaam, aantrekkelijk en in alle seizoenen bespeelbaar schoolplein is een speel- en ontdekruimte voor kinderen. Met daarbij de stimulans in de motorische ontwikkeling, creëer je een plein met een duurzaam evenwicht tussen de behoeften van kind, klimaat en natuur. Wij nemen u graag mee naar:

‘Het Vitale Schoolplein’!

Download direct ons ‘Schoolmagazine’ en het ‘Stappenplan naar een Vitaal Schoolplein’:

NL - School download landing form
Velden met een * zijn verplicht

Buiten spelen is en blijft van grote waarde

Het bevordert de motorische, sociale en cognitieve ontwikkeling. Het schoolplein neemt hier een prominente plek in. Maar wat is nu eigenlijk een juiste invulling van een schoolplein en hoe kun je tegemoet komen aan de behoeften van een kind?

Het schoolplein wordt steeds diverser ingezet, bijvoorbeeld als leerplein en/of als een gezonde en groene omgeving. Hierdoor kunnen de basisfuncties “spelen en bewegen” in het gedrang komen. In nauwe samenwerking met Jette Hannaart, ontwerper van speelruimten, heeft Proludic daarom een nieuw concept ontwikkeld: Het Vitale Schoolplein. Een plein dat in eerste instantie wordt gezien als een speel- en ontdekruimte voor kinderen. Op dit plein is een duurzaam evenwicht gecreëerd tussen de behoeften van kind, klimaat en natuur. Meer informatie over een vitaal groen schoolplein, vind u hier.

Balans

De betekenis van Vitaal is: voor het leven van groot belang, krachtig en energiek. Vanuit deze definitie zijn 10 schoolplein speerpunten ontstaan: een leidraad waar iedere school direct mee aan de slag kan. Op een Vitaal Schoolplein zijn deze speerpunten in balans. Er is aandacht voor flora en fauna en kinderen ervaren wat de waarde van de natuur is. Het Vitale Schoolplein is een veilige plek, waar kinderen worden uitgedaagd om zich spelenderwijs motorisch te ontwikkelen.Ondermaatse motoriek

Uit recent onderzoek (motoriek peiling 2020) uitgevoerd door de Haagse School, blijkt dat ruim een kwart van de basisschoolleerlingen in ons land een ondermaatse motoriek heeft. Hier hebben we duidelijk nog een inhaalslag te maken. Onze jarenlange ervaring en samenwerking met andere experts komt nu goed van pas. Niet voor niets hebben wij de afgelopen dertig jaar wereldwijd vele schoolpleinen mogen inrichten en onderzoeken kunnen uitvoeren.

Voor meer informatie :

Of stuur een e-mail naar info@proludic.nl of info@proludic.be