Artikel gepubliceerd op 13 september 2021

Als u op zoek bent naar een groen schoolplein dat duurzaam, beheerbaar, aantrekkelijk en in alle seizoenen bespeelbaar is en de motorische ontwikkeling stimuleert, laten wij u graag kennismaken met ‘het Vitale Schoolplein’.

Een plein dat in eerste instantie wordt gezien als een speel- en ontdekruimte voor kinderen. Op dit plein is een Duurzaam evenwicht gecreëerd tussen de behoeften van kind, klimaat en natuur.


Buiten spelen is en blijft van grote waarde

Het bevordert de motorische, sociale en cognitieve ontwikkeling. Het schoolplein neemt hier een prominente plek in. Maar wat is nu eigenlijk een juiste invulling van een schoolplein en hoe kun je tegemoet komen aan de behoeften van een kind?

Het schoolplein wordt steeds diverser ingezet, bijvoorbeeld als leerplein en/of als een gezonde en groene omgeving. Hierdoor kunnen de basisfuncties “spelen en bewegen” in het gedrang komen. In nauwe samenwerking met Jette Hannaart, ontwerper van speelruimten, heeft Proludic daarom een nieuw concept ontwikkeld: Het Vitale Schoolplein. Een plein dat in eerste instantie wordt gezien als een speel- en ontdekruimte voor kinderen. Op dit plein is een duurzaam evenwicht gecreëerd tussen de behoeften van kind, klimaat en natuur.

Balans

De betekenis van Vitaal is: voor het leven van groot belang, krachtig en energiek. Vanuit deze definitie zijn 10 schoolplein speerpunten ontstaan: een lei-draad waar iedere school direct mee aan de slag kan. Op een Vitaal Schoolplein zijn deze speerpunten in balans. Er is aandacht voor flora en fauna en kinderen ervaren wat de waarde van de natuur is. Het Vitale Schoolplein is een veilige plek, waar kinderen worden uitgedaagd om zich spelenderwijs motorisch te ontwikkelen.

Ondermaatse motoriek

Uit recent onderzoek (motoriek peiling 2020) uitgevoerd door de Haagse School, blijkt dat ruim een kwart van de basisschoolleerlingen in ons land een ondermaatse motoriek heeft. Hier hebben we duidelijk nog een inhaalslag te maken. Onze jarenlange ervaring en samenwerking met andere experts komt nu goed van pas. Niet voor niets hebben wij de afgelopen dertig jaar wereldwijd vele schoolpleinen mogen inrichten en onderzoeken kunnen uitvoeren.


Hoe Vitaal is uw schoolplein? Bent u op zoek naar groen maar dan anders?

Bezoek ons op de NOT beurs stand 03.B073. Doe daar de Vitale Schoolplein test of laat een ontwerp maken van uw toekomstige vitale plein. Voor meer informatie :

Of stuur een e-mail naar info@proludic.nl of info@proludic.be

Recent

Het belang van een Motoriek stimulerend schoolplein

Artikel gepubliceerd op 5 oktober 2021

Motoriek is het vermogen om te bewegen. Kinderen die achterblijven met hun motorische ontwikkeling, zullen minder makkelijk en minder graag bewegen, ook als volwassenen. Terwijl voldoende beweging samen met goede voeding een belangrijke basis vormt voor een gezond leven. Verschillende onderzoeken laten zien, dat kinderen met een goede motoriek zich over het algemeen fitter voelen, mentaal en sociaal beter functioneren...

Heel Nederland sport en beweegt in de ‘eigen’ omgeving.

Artikel gepubliceerd op 11 maart 2021

Sporten, spelen en bewegen maken een belangrijk deel uit van een gezonde leefstijl. Iets wat vandaag de dag nog belangrijker is dan voorheen. Wanneer we voldoende bewegen werkt dat preventief. Daarbij zorgt het voor sociale samenhang en kan het mensen helpen bij het vinden van aansluiting. Uiteraard is bewegen ook gewoon leuk! Vandaag stellen we...