Dorpsveld, Berlicum

Speeltuinen zijn ook voor tieners!

Kinderen van 12+ verdienen ook een plek in de buurt en mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Proludic heeft en zal blijven nadenken over inrichtingen voor deze leeftijdsgroep, die door volwassen vaak niet begrepen wordt. De jongeren willen fysieke en sociale grenzen verkennen en daarbij moeten ze worden ondersteund met inrichting en door het stellen van grenzen. En beste bewoners wat deed u toen u 16 was?

dorpsveld berlicum

Als referentie nemen we de speelplek Dorpsveld te Berlicum (Gemeente St. Michielsgestel). Het speelterreintje aan het dorpsveld in Berlicum was aan vernieuwing toe. Eind 2012 stond er nog een klim- en klautercombinatie en een schommel. Inmiddels is de speelplek op verzoek van de bewoners en de gemeente Sint-Michielsgestel door Proludic volledig vervangen door nieuwe, uitdagende speeltoestellen: Blikvanger IXO, Aerospeed Kabelbaan, Gyrospire Draaiwip, Rodeo Board, Chill hangbank en Speelzand. Uiteraard is er bij het inrichten van het dorpsveld ook gedacht aan de jongere kinderen. We richten ons nu echter op de toestellen voor oudere kinderen.

Jongeren van 12 jaar en ouder dagen elkaar graag uit en gaan de competitie met elkaar aan. Op het Dorpsveld was al een Basketbalpaal en een grasveld als voetbalvoorziening aanwezig, deze sporten zijn zeer geliefd onder de jeugd. We zochten dus als aanvulling naar andere fysieke uitdagingen die voor zowel jong als oud uitdagend zijn.

Veer- en draaielement Rodeo Board

Een grote favoriet onder de jongeren is het Rodeo board. Het spoort op een uitdagende manier kinderen van 8 jaar en ouder aan. Nu komt het op fysieke inspanning en sportiviteit aan. Hierin moeten ze het evenwicht vinden op een draaiend board met een slipvrij oppervlak waar men via een aangrijpstang zich staande moet weten te houden. Uitdagen is een spel en dat doen deze jongeren graag

Gyrospire Veer- en draaitoestel

De Gyrospire is leuk, spannend en uitdagend. Een toestel die een stuk fysieke inspanning vergt, waar met kracht, timing en coördinatie veel snelheid kan worden behaald. De jeugd zoekt samen de grenzen op.

IMG_2940  IMG_2938

Chillbankje

De jeugd hangt en kletst graag. Een ‘normaal’ bankje vonden we dan ook niet passen in deze omgeving. De moderne Chillbank kan op meerdere manieren gebruikt worden, precies wat de jeugd wilt.

IXO Speelcombi

Nieuwe manieren van glijden, klimmen en draaien. De IXO daagt elke puber uit. De Apenboog vergt fysieke inspanningen, wie is er het snelste aan de overkant? De Gyrosat is een leuk en spannend draai-element en is door haar gekantelde vorm een uitdaging. Met de Speedgliss is het wel heel anders naar beneden glijden. De platformen worden dankbaar gebruikt als zit- en hangplek om gezellig met elkaar te kletsen.

 

Terug naar lijst