Speeltuin Maredijk, Leiden

Proludic voorziet speeltuin Maredijk van een nieuw jasje

Speeltuin Maredijk Leiden

De in 1948 opgerichte speeltuin aan de Maredijk in Leiden is de afgelopen jaren ingrijpend vernieuwd. Is in 2015 het gehele gebouw in de speeltuin van binnen compleet gerenoveerd en toekomst klaar gemaakt, in oktober 2016 was de speeltuin zelf aan de beurt. Proludic heeft ruim 70 procent van de speeltoestellen vervangen.

Begin dit jaar heeft Proludic samen met gemeente Leiden en het speeltuinbestuur van de Maredijk hun eisen en wensen geïnventariseerd. De speeltuin heeft een regionale en buurtfunctie. Momenteel komen er kinderen van 0 tot 10 jaar spelen. Het huidige spelaanbod is gevarieerd en sluit goed op deze doelgroep aan. Er ligt een wens om de doelgroep uit te breiden tot een jaar of 12. Om het spelaanbod goed aan te laten sluiten op de huidige en ‘nieuwe’ oudere doelgroep is daarom kinderen gevraagd om mee te denken bij het ontwerp.
Stemformulier Maredijk

,,Het was eigenlijk een hartstikke leuk proces”, vertelt secretaris Job de Kruiff van de speeltuinvereniging. ,,Wij hebben ervoor gekozen om via internet onze leden (en dan in het bijzonder de kinderen zelf – red) te laten stemmen op de mogelijke speeltoestellen. Daar is goed op gereageerd.” Het was ook mogelijk om in de speeltuin zelf via keuzeformulieren te stemmen. Alle leden konden met of zonder begeleiding van de beheerders langs grote posters lopen waarop de keuzes stonden afgebeeld. ,,Het bleek dat we in de goede richting zaten met de plannen die we hadden. Alleen een fitnesshoekje is gesneuveld. Wij twijfelden daar zelf ook al erg over en hebben het aan de leden voorgelegd. Een ruime meerderheid van de leden gaf aan dat geen goed idee te vinden.”

 

Plattegrond MaredijkVanwege de brede doelgroep heeft Proludic de speeltuin in verschillende zones verdeeld. Speeltoestellen kunnen zo veel beter op de speelbehoeften van de betreffende leeftijdscategorie worden afgestemd. Er ontstaat een natuurlijke doorgroei tussen de zones op basis van leeftijd en persoonlijke ontwikkeling. De jongere kinderen spelen wat meer in het zicht terwijl de oudere kids liever wat meer uit de buurt van ouders/begeleiders spelen.

,,We hebben in het gedeelte voor de allerkleinsten een zitje gecreëerd”, vertelt een trotse De Kruiff. ,,Vanaf daar kunnen ouders, oppassers en opa’s en oma’s goed het kleine grut in de gaten houden.”

Daarnaast zijn er in deze paarse zone nieuwe speeltoestellen als de brandweer klauterwagen, speeltrein, helikopterwip, peuterschommel, RVS waterspeelplaats, wipboot en een draaischijf geplaatst.

Voor de oudere kinderen is de oranje zone gecreëerd. De bestaande speelheuvel met kabelbaan is uitgebreid en omgevormd tot een onder-op-doorklimheuvel, geheel voorzien van kruipbuis, zit-stap keien en taludglijbaan. De toestellen Blue Bac doelpuntenspel, dubbele schommel, veer- en draaitoestel Rodeo board, Hip-Hop en de dubbele sta-wip bieden een mix van rust, beleving, actie en uitdaging.

Ook nieuw is een speciaal gedeelte voor de kinderen vanaf 6 jaar, waar stevig geklauterd kan worden. ,,Wij hopen op deze manier de kinderen tot op latere leeftijd, zeg een jaar of 10, te kunnen vermaken,” lacht De Kruiff. ,,Deze speeltoestellen bieden daarom ook wat meer uitdaging. Ik vind het een fantastisch mooie toevoeging aan onze speeltuin.” Kruiff doelt op de donkerblauwe zone met daarin het combinatietoestel IXO, klim- en klauterparcours en de moderne Chillbank.

Proludic heeft bij het ontwerp gekozen voor duurzame en robuuste materialen zoals staanders van gegalvaniseerd-gecoat staal en kleurvaste panelen van HPL (Trespa). De speeltuin moet er uiteraard wel een hele lang tijd mee kunnen doen. In samenwerking met KSP Kunstgras zijn tevens veiligheidsondergronden van kunstgras aangelegd. Aan de circulaire economie is ook gedacht, diverse verwijderde toestellen zijn voor een tweede speelleven overgenomen door Buurt- en Speeltuinvereniging de Kappertjes uit Hillegom.

Aanleiding voor de metamorfose is de grote ambitie van gemeente Leiden om het ‘spelen in Leiden’ tot een hoger niveau te tillen. De komende jaren worden de speeltoestellen bij diverse Leidse speeltuinverenigingen vervangen. In 2016 zijn 9 speeltuinen gerealiseerd. Proludic is door 4 van de 9 speeltuinen als leverancier uitgekozen en heeft dit jaar Rondom de Maredijk, Westerkwartier, Zuid-West en de Speelschans heringericht.

Klik op de link en bekijk de case study Proludic voorziet 4 Leidse speeltuinen van een nieuw jasje. Daarnaast zijn we erg trots op een ander specifiek project in Leiden, namelijk het project bij Speeltuin de Speelschans.

Benieuwd hoe Proludic uw speellocatie tot een Buitengewone Belevenis kan omvormen? Neem dan contact met ons op en wij vertellen u graag over alle mogelijkheden!

Locatie: Speeltuin “Rondom de Maredijk”, Leiden

Relatie: Gemeente Leiden

Leeftijdsgroep: van 1 tot 12 jaar oud

Geopend op: oktober 2016