Gezonde Speelplaats De Dukendonck, Gemeente Nijmegen

Een schoolplein waar kinderen weer in contact komen met de natuur.

Brede school De Dukendonck is voorzien van een gezonde speelplaats. Jantje Beton heeft1 de school begeleidt in dit traject en maakte daarbij gebruik van 10 ontwerpers. Basisschool de Dukendonck in Nijmegen heeft uiteindelijk gekozen voor Proludic.

Dit speelplein geeft kinderen elke dag de kans op natuurbeleving en biedt mogelijkheden voor natuureducatie. Een groen schoolplein brengt creativiteit, rust, ontdekking en veelzijdige beweging samen. Daarnaast draagt een groen schoolplein bij aan het behoud van plant- en diersoorten.2

Aangebracht zijn zitstammen en een werktafel. Zij bieden de mogelijkheid om op een comfortabele wijze buiten les te krijgen.

Vanzelfsprekend moeten de kinderen ook kunnen spelen in hun pauzes. Daarom zijn de zwerfkeien, liggende klimboom en andere toestellen waaronder de Ixo opgenomen in dit project.

Zie hieronder het eindresultaat van dit veelzijdige natuurlijke ‘groene’ schoolplein.

De Ixo, zie onderstaande foto, biedt een grote verscheidenheid aan uitdagende speelelementen. Hierdoor is de aantrekkingskracht voor de gebruikersgroep van blijvende aard. Om de natuurlijk uitstraling te behouden is hier gekozen voor de uitvoering met houten palen.

4356

Wij zijn allen erg enthousiast over dit gezonde schoolplein. Het geeft kinderen de ruimte om te bewegen, te spelen, zich te ontwikkelen en in contact te staan met de natuur. Dit alles in een uitdagende en groene omgeving.

7 8