Speeltuin De Speelschans, Leiden

Proludic draagt in Leiden bij aan spelen met een Buitengewone Belevenis door herinrichting van speeltuin De Speelschans

De Speelschans

Proludic heeft eind 2016 de Leidse speeltuinen Rondom de Maredijk, Westerkwartier, Zuid-West en de Speelschans voorzien van een nieuw jasje en maakt spelen in Leiden tot een Buitengewone Belevenis.

De wens van gemeente Leiden bij het ontstaan van De Speelschans was ‘toegankelijkheid’, met name voor kinderen met een beperking. De toegankelijkheid is door de herinrichting behouden gebleven en op sommige punten zelfs verbeterd. Proludic heeft met haar ontwerp een aantal aanpassingen gedaan zodat bepaalde speeltoestellen (nog) beter bereikbaar zijn. Zo zijn bestaande schommels, waar kinderen in kunnen liggen, verplaatst naar plekken waar een rolstoel gemakkelijk toegang heeft. Daarnaast is ook het speelaanbod voor kinderen met een beperking vergroot zonder stigmatiserend te zijn op de manier waarop onze toestellen gebruikt of ervaren worden. Proludic ontwerpt al haar producten namelijk met het Inclusieve-design principe. Zo kunnen kinderen met en zonder beperking gebruik maken van dezelfde speeltoestellen. Hoewel alle producten ontworpen worden volgens de Europese standaard BSEN117.2008 vraagt het een geoefend oog om de inclusieve speelwaarde van onze producten te herkennen. In de speciale thema catalogus ‘Inclusieve speelterreinen’ delen we onze kennis en leggen we onze visie op samen spelen uit.

De grootste metamorfose bij De Speelschans heeft plaatsgevonden voor de allerkleinsten dicht bij het gebouw. Door middel van verschillende kleurrijke pleinlakkers kunnen de jongste bezoekers vanaf het voorjaar voetstappen volgen of een spelletje hinkelen. Door de plaatsing van het Geuzenschip, Veerelement Kasteelpaard en Speelcombi Castello is er een ware Leidse Burcht ontstaan. Het val dempende kunstgras heeft de vorm van de oude stadsmuren van Leiden. Met daarbij een zandbak met speeltafel is er een divers aanbod van speeltoestellen gecreëerd. Voor de afscheiding van het peuter- kleutergedeelte en de rest van de speeltuin is er gebruik gemaakt van een aantal speelpanelen, namelijk het spel Boter, Kaas en Eieren en Bloemendoolhof.

Het voorheen zeer intensief gebruikte zand- en waterspel heeft Proludic vervangen door Zandspeelcombinatie ‘Sahari’ en een Waterspeelplaats met een tal van aaneengeschakelde speelactiviteiten. Deze grote waterspeelplaats verplaatst door samen te werken het water van de ene naar de andere kant.

Het speelaanbod voor oudere kinderen (8-12 jaar) heeft Proludic een uitdagender karakter gegeven. Naast het bestaande kasteel en de bandenschommel is er een vernieuwde Klimbaan en brede Taludglijbaan geplaatst. De naastgelegen Saturnus draaischijf, dubbele Sta-wip en Duikelrek maken de zone voor deze leeftijdsgroep af.

Aanleiding voor de metamorfose is de grote ambitie van gemeente Leiden om het ‘spelen in Leiden’ tot een hoger niveau te tillen. De komende jaren worden de speeltoestellen bij diverse Leidse speeltuinverenigingen vervangen. In 2016 zijn 9 speeltuinen gerealiseerd. Proludic is door 4 van de 9 speeltuinen als leverancier uitgekozen en heeft dit jaar Rondom de Maredijk, Westerkwartier, Zuid-West en de Speelschans heringericht. In 2017 zijn de volgende zes speeltuinen in gemeente Leiden aan de beurt voor vervanging van toestellen en/of herinrichting.

Klik op de link en bekijk de case study Proludic voorziet 4 Leidse speeltuinen van een nieuw jasje en Rondom de Maredijk.

Benieuwd hoe Proludic uw speellocatie tot een Buitengewone Belevenis kan omvormen? Neem dan contact met ons op en wij vertellen u graag over alle mogelijkheden!

Locatie: Van Vollenhovenkade 22, Leiden

Relatie: Gemeente Leiden

Leeftijdsgroep: van 1 tot 12 jaar oud

Geopend op: november 2016